30 Eylül 2021
Yönetilen Hizmetler
Serhad Yıldız
Günümüzde bilişim altyapısı gerek kullanıcılardan gelen istekler, gerekse teknolojik yenilikler nedeni ile günden güne daha da karışık hale gelmek ile beraber altyapı isterileri de artmakta. Bundan 20 yıl önce bir uygulama için 1 sunucu ve uygulamayı çalıştırmak için birçok sistem yöneticisi gerekirken, günümüzde bu denklem tam tersi bir hal aldı. Eğitimli sistem yöneticisi kaynağı her dönemde kurumların en büyük sıkıntısı. Kurumlar bu konuda yatırımları yapsalar bile gelişen teknolojiye ve isterlere yetişemiyorlar. Bu nedenle dışarıdan danışmanlık adı altında hizmetler alıyorlar.
Gelişen teknoloji ve çözümler yetişmiş insan gücü ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Yeni çözümler yeni eğitimler gerektirdiğinden kurumlar bir süre sonra buradaki istekleri karşılamamaya başladı.
İnternetin iş dünyasına girmesi ile e-mail ve web-hosting kurumlar tarafından hemen benimsendi. Bunun için personel ve altyapı ihtiyaçlarını hızlıca karşılayıp sektörde rakiplerine göre 1 adım öne geçmeye çalıştılar. Kurumların bir kısmı da bu ihtiyacı karşılayamadı. Servis sağlayıcılar burada email ve web-hosting hizmeti vermeye başlayarak yönetilen servislerin temelini attılar ve kurumlara çözüm sundular.
Web sitesi, e-mail ile başlayan bu hizmetler zamanla uzaktan takip, destek vb.. servislerin de ilave edilmesi ile daha da gelişti. Kurumlar buralarda ilgili personel almak yerine farklı kurumlardan bu hizmet aylık veya yıllık kontratlar ile almaya başladılar.
Günden güne performansı artan donanım çözümleri ve yetenekleri artan sanallaştırma ise servis sağlayıcılara yepyeni olanaklar sağladı. Büyük servis sağlayıcılar gerek yerel, gerek bölgesel veri merkezleri ile kullanıcılara sunucu, sanal sunucu ve yazılım barındırma hizmeti vermeye başladı.
Kurumlar buradaki değişimi görünce, kendi dahilindeki veri merkezlerindeki iş yüklerini yavaş yavaş servis sağlayıcıya taşımaya başladılar. Böylelikle servis sürekliliği, donanım ihtiyacı gibi konuları servis sağlayıcı sağlarken, kurumlar sadece yönetim ile devam etti. Bu tip sistemleri yönetmek için servis sağlayıcılar da yönetim arabirimlerini kolaylaştırdı.
Yönetilen hizmetin en büyük kolaylığı altyapı ihtiyaçlarını ön göremediğiniz durumlarda sizin her zaman hazır, bir altyapının olduğu bilmek ve hızlı aksiyon alabilmektedir. Yeni gelen bir projede oluşan ihtiyaçları sağlamak için donmanım alımı, kurulumu gibi haftalarca süren süreç yerine servis sağlayıcıdan bu hizmetleri alıp dakikalar içerisinde istediği altyapıyı oluşturabilir ve kullanabilirsiniz.
Yönetilen servisin bir diğer kolaylığı da ödeme tarafındaki kolaylıktır. Toplan bir alım yapmak, bunu yavaş yavaş amortisman bedelinden düşmek yerine kurumlar bu hizmeti aylık olarak faturalamaktadır. Bu nedenle muhasebe tarafında kolaylık da sağlamaktadır.
Günümüzde birçok kurum kendi veri merkezleri yeterli olmadığı, ikinci bir veri merkezi olmadığı veya yedekleri saklayacak yeri olmadığı için yönetilen hizmeti yaygın olarak kullanmaktadır. Kurumların aldığı hizmetlerde mail barındırma, sanal sunucu barındırma, yedek saklama konuları başta gelmektedir.
Kurumlar bu hizmetlerin devamlılığını sağlayabilmek için teknik tarafta en az efor ile sadece Yönetim katmanında operasyon yapmaktadır. Böylelikle sistem yöneticisi üzerindeki iş yükü de ciddi miktarda azalmaktadır.
Günümüzde birçok kurum ilk kurulduğunda gerekli teknolojik yatırımı yapmaya zorlanıyor. Yönetilen servis ile kurumlar ihtiyaç duydukları tüm hizmetleri altyapı yatırımı yapmadan servis sağlayıcıdan alarak günlük işlerini rahatlıkla gerçekleştirebilme şansına sahip. Yönetilen hizmetler gerek teknik gerek finansal yönden kurumların artan ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılamasında büyük rol oynuyor.