Hakkımızda Hizmetlerimiz Referanslarımız İş Ortaklarımız Kaynaklar İletişim
28 Ocak 2021

Bulut Trendleri 2021

Serhad Yıldız

2020’de yaşananlar 2021 için tahminlerin çoğunu altüst etti. Yapay zeka (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) gibi en önemli trendler hayatımızı yeniden şekillendirecek. Bunların en önemli kullanım alanları bizim bu dönemde değişikliklere ayak uydurmamızı sağlıyor.

Bu noktada bulut bilişimden daha önemli bir trend yok. Bulut, bu değişikliği yönetmemize yardımcı olmada hayati öneme sahip, veri odaklı, uygulama tabanlı teknoloji ekosisteminin bel kemiğidir. Online alışverişten, uzaktan tedaviye ve evden çalışmaya (ve oyun oynamaya) kadar her şey bulut hizmetleri sayesinde devam ediyor.

2021 yılı boyunca, daha fazla işletme bulut modellerini benimsedikçe ve cihazlarımız buna entegre oldukça, bu değişimin hızlandığını göreceğiz.

1. Çoklu bulut yaklaşımları, sağlayıcılar arasındaki engellerin yıkılmasına yol açacaktır
Şu anda, büyük Bulut sağlayıcıları - Amazon, Microsoft, Google ve diğerleri - sağladıkları hizmetleri duvarlarla çeviriyor. İş modelleri, bir kuruluşun tüm bulut, veri ve bilgi gereksinimlerini kapsayan, platformlarını tek bir üreticiden sağlanmasını içeriyor. Ancak pratikte sektör, altyapının giderek daha fazla hibrit veya çoklu bulut ortamlarının kullandığı bir yapıya dönüyor.

Bunun anlamı, büyük sağlayıcıların platformları arasında köprüler oluşturması için artan bir talebin olmasıdır. Bu , müşterilerin kapasite ihtiyaçları büyüdükçe ek hizmetler satmayı hedefleyen iş modellerine aykırıdır. İşbirliğini arttırmak, yalnızca müşterilerin hızla büyüyen çoklu bulut trendinden daha fazla yararlanmasını sağlamaz. Ayrıca, tedarik zincirlerindeki iş ortaklarıyla veri paylaşmaya ve erişime ihtiyaç duyan kuruluşlara da fayda sağlar. Bu aynı zamanda, farklı bulut platformları arasında çalışma sürecini basitleştiren hizmetler yaratarak, daha fazla inovasyon görme ihtimalimiz yükseltir.

2. Yapay Zeka, bulut bilişimin verimliliğini ve hızını artıracak
Yapay Zeka, teknolojinin 2021 boyunca ihtiyaçlarımıza uyum sağlamasını etkinleştirecektir. Bulut tabanlı hizmetler, hemen hemen her bütçe ve her beceri düzeyindeki kullanıcılara görüntü tanıma araçları, dil işleme ve öneri motorları gibi makine öğrenimi işlevlerine erişmek için olanak sağlar. Bulut, bu devrim niteliğindeki araç setlerinin her büyüklükteki ve her alandaki kuruluşlar tarafından daha geniş çapta konumlanmasına izin vererek üretkenliği ve verimliliği artırmaya devam edecektir.

Otonom araçlar, akıllı şehir altyapısı ve pandemik müdahale planlaması, bulut hizmetleri aracılığıyla sunulan daha akıllı algoritmaların etkilerinin hissedileceği araştırma alanlarıdır. Makine öğrenimi, bulut veri merkezlerini çalışır durumda tutan lojistik süreçlerde de büyük rol oynar. Bu hassas ve pahalı ortamlardaki soğutma sistemleri, donanım ağları ve güç kullanımının tümü, verimliliğini optimize etmek ve çevre üzerindeki etkilerini en aza indirmek için yapay zeka algoritmaları tarafından izlenebilir ve yönetilebilir. Bu alandaki araştırma ve geliştirme, veri merkezi hızında ve verimliliğinde yeni atılımlara yol açmaya devam edecek gibi görünüyor.

3. Oyunlar, tıpkı müzik ve filmler gibi daha fazla buluttan sunulacak
Amazon en son olarak, bulut oyunları için kendi platformlarını sunan teknoloji devleri ve girişimler saflarına katıldı. Tıpkı önündeki müzik ve video akışında olduğu gibi, bulut oyunları, aylık abonelikle oynanabilen geniş oyun kütüphaneleri anında erişim sunarak bir devrim yaratmayı vaat ediyor. 2020 boyunca hizmetler Google, Microsoft ve Nvidia tarafından başlatılırken, Sony birkaç yıldır hizmet vermekte. Yaklaşık 500 $ 'a mal olan yeni Xbox ve Playstation konsolları geliştiriliyor olsa da, endüstri uzmanları, oyunun son noktasında kalmak için her birkaç yılda bir yeni donanım için yüzlerce dolar harcama yapmamız gereken günlerin sona yaklaştığını tahmin ediyorlar.

4. Hibrit ve on-premise bulut çözümlerinin popülerliği artıyor
Public, özel veya hibrit bulut ortamı arasında seçim yapmak, bazı kuruluşlar için zor olmuştur. Esneklik, performans, güvenlik ve uyumluluk söz konusu olduğunda her seçenek avantajlar ve dezavantajlar sunar. Ancak bulut ekosistemleri olgunlaştıkça, çoğu insan her şeye uyan sihirli bir çözüm olmadığını keşfetti. Kullanıcıların, hizmet sağlayıcıların tekliflerinin ihtiyaçlarına uygun bireysel unsurlarını seçip seçtikleri hibrid veya çoklu bulut ortamları, popülerlik kazanmış ve bu sağlayıcıların kendi modellerini yeniden değerlendirmeye başladıkları bir duruma yol açmıştır.

5. Daha çoğumuz Sanal Bulut Masaüstleri (Virtual cloud desktops) üzerinde çalışacağız
Bu, temelde iş istasyonumuzun tüm ortamının, çalıştığımız dizüstü veya masaüstü ekranımıza yönetilen bir bulut hizmeti olarak sunulduğu yerdir. Bu, kuruluşların, çalışanlarının makinelerinde çalışmak için harcadıkları süre için saat başı aboneliklerden yararlanarak donanım güncellemelerinin maliyetini ve yedek teknolojiyi elden çıkarma ihtiyacını ortadan kaldırabileceği anlamına gelir.

Bazen hizmet olarak masaüstü olarak da bilinen bu bilgi işlem modeli, Amazon tarafından Çalışma Alanları platformu ve Microsoft ile Windows Sanal Masaüstü aracılığıyla sunulur. Google, işlevselliği Chromebook cihazları aracılığıyla da sunar. Pratikte bu, herkesin güncel, senkronize teknolojiyi kullanmasını sağlayarak bir işgücü genelinde verimliliği artırabilir. Ayrıca, ağdaki herkesin en iyi uygulamayı takip etmesini sağlamak zorunda kalmadan, tüm cihazlar merkezi bir şekilde yönetilebildiği için güvenliğe de fayda sağlar. İnsanlar bir şirkete katıldığında veya şirketten ayrıldığında, platformda harcanan saat sayısı arttıkça veya azaldıkça maliyet basitçe artar. Bu esnek işlevsellik, sanal masaüstü hizmetlerinin önümüzdeki yıllarda giderek daha popüler hale geleceği anlamına geliyor.