Hakkımızda Hizmetlerimiz Referanslarımız İş Ortaklarımız Kaynaklar İletişim
8 Kasım 2021

Cloud Connect

Serhad Yıldız

Günümüzde birçok kurum kendi imkanları ile yedekleme işlemleri yapmakta. Yedekleme teknolojileri verilerin tamamını ya da değişen kısmını farklı bir saklama sisteminde bulunması üzerine kurulmuştur. Geçmişte ve günümüzde birçok kurum bunun için teyp çözümlerini kullanmakta. Disk sisteminin daha esnek olmasından dolayı kurumlar verilerini önce disk sistemine sonra da teyp sistemine yedeklemeye başladılar. Teyp yedeklerini de mümkünse kurum dışında saklamaya çalıştılar.

Günümüzde artan verilerin sürekli olarak bu şekilde saklanması çok mümkün olmuyor zira teyp kartuşu saklanacak ortamın, kartuş taşınmasının da uygun olması gerekiyor. Kartuşu yanlış ortamlarda saklayıp, taşırken düşüren, çalınan ve zarar gören kartuşlar nedeni ile zarar gören bir çok kurum var.

Kurumlar yedekleme ve saklama işlemleri için zaman zaman farklı kurumlardan destek alsa da bu istenilen kadar verimli olamamıştır. Özellikle kartuşların ihtiyaç halinde geri gelmesi ve teyp sistemine aktarılması zaman almaktaydı.

Bulut yapısının yaygınlaşması ile kurumlar yavaş yavaş bulutta veri saklamaya başladı. Yönetmeliklerin uygunluğuna göre teyp sistemleri yenine bulutta veri saklama devri başlamış oldu. Veeam yedekleme çözümünü kullanan kullanıcılar verilerini bulutta saklayabilmektedir. Bunun için anlaşmalı oldukları kurumlardan S3 ve Blob disk alanı kullanabilmektedir. Veeam bu konuda bir adım daha giderek Cloud Connect çözümün geliştirdi.

Cloud Connect yapısında veri merkezinin tüm güvenlik önlemleri kullanılarak verileriniz için güvenli hızlı erişim sağlanmaktadır. Cloud Connect yapısı temel olarak 2 bileşenden oluşur. Cloud Connect Backup ve Cloud Connect Replication.

Veeam Cloud Connect Backup çözümünde kullanıcı veri merkezinde bulunan verilerin bir kopyasını mevcut veri merkezlerinde bulunan Veeam altyapılarına yükleyebilmektedir ve ihtiyaç anında kendi veri merkezlerine geri yükleyebilmektedir. Bu işlem Veeam Backup and Replication üzerinden yapılabilmekte ve bütün tanımlamalar, ayarlar aynı veri merkezindeki herhangi ir donanım kadar kolay olmaktadır. Kullanıcı yedeğini direk gönderebileceği gibi mevcut veri merkezindeki bir verinin kopyasında gönderebilmektedir. Bütün işlemler aynı ara yüz üzerinde kolaylıkla yapılabilmektedir. Cloud backup çözümünde Veeam ile yedeklediğiniz fiziksel, sanal iş yüklerinin verilerini saklayabilirsiniz. Sistem yöneticilerinin yedekleri yanlışlıkla silmesine karşı Veeam çözümü servis sağlayıcı tarafında verileri belirlenen süre ilave olarak saklayabilmektedir. Son zamanda maalesef birçok kurum fidye yazılımlarının saldırısına uğramış ve veri kaybetmiştir. Veeam altyapısı opsiyonel olarak Güçlendirilmiş Linux kaynakları ile kurumların verilerini fidye yazılımlarına karşı koruyabilmektedir.

Veeam Cloud Replikasyon ile felaket kurtarma amaçlı olarak sanal sunucuların sürekli olarak replikasyon (uzak kopya) yapısını oluşturabilirsiniz. Backup’dan en büyük farkı sanal makinenin tüm içeriği düzenli olarak replike edilmesi ve ihtiyaç anında fail-over ile veri Merkezi üzerinden çalışabilmektedir Bu sayede kullanıcı bir felaket ile karşılaşırsa dakikalar içerisinde tüm verilerine ve tüm servislerine veri merkezinden ulaşabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu VMware <-> VMware çözümleri veya HyperV <-> HyperV çözümleri arasında yapılabilecek olmasıdır.

Tüm bu yapılar büyük miktarda verinin gönderilesi esasına dayalıdır. Dolayısı ile bant genişliği önemlidir. Bant genişliği kurumlara ciddi maliyetler getirmektedir. Veeam burada kullanıcılara kolaylık sağlamak üzere WAN Accelerator geliştirmiştir. WAN Accelerator sanal altyapınızda bir Sunucu kaynağı olup ilave tekilleştirme ve sıkıştırma sağlayarak bant genişliğinden avantaj sağlamakta ve maliyetleri düşürebilmektedir.

Türkiye’de birçok kurum verilerini güvenli saklama, istenildiğine ulaşmak için çözüm aramaya başladı. Zed Teknoloji ve Veeam çözümleri ile Veeam Cloud Connect ile kurumların verilerini kendi veri merkezimizde güvenli olarak saklayıp istenen durumda hızlı erişim ile geri yükleme kolaylıklarını sunmaktadır. Hali hazırda Veeam müşterilerine için kullandığın kadar ödeme kolaylıkları ile kritik verilerini saklamakta, Veeam lisansı olmaması durumunda aylık lisans ve kapasite kullanımları ile esnek faturalama yapılabilmektedir.