Hakkımızda Hizmetlerimiz Referanslarımız İş Ortaklarımız Kaynaklar İletişim
22 Kasım 2021

Ransomeware Saldırılarına Karşı Silinmezlik, Değişmezlik Özelliği ile Yedeklerinizi Koruyun

Altuğ Kalavak

Kurumlar için sunucuların daki verileri en önemli kaynakları arasındadır. Bu veriler kurum ile ilgili insan kaynakları, finansal ve iş akışı için birçok önemli bilgi içerir. Kurumlar kendileri için önemli olan bu verileri korumak amacıyla çeşitli çözümlerden yararlanırlar. Bunlardan farklı bir sisteme yedekleme, teyp kullanarak uzun süre saklama yaygın olarak kullanılan çözümlerdendir. Kurumlar verilerine daha rahat ve hızlı erişebilmek için farklı çözümler kullanıyorlar. Böylelikle verilerin bir kopyasını da farklı bir veri merkezinde saklamak istiyor.

Günümüzde özellikle artan Ransomware saldırıları nedeni ile kurumlar verilerini korumanın bir çözümünü arıyor. Ransomware saldırısına uğrayan kurumlar ile görüştüğümüzde ilk yedeklerin silindiğini, sonra da verilerin şifrelendiğini iletiyor. Bir sonraki aşamada da kurumdan fidye isteniyor. Bazı kurumlar bunu ödeyip verilerine erişiyor, bazıları da maalesef erişemiyor.

Veeam Cloud Connect çözümü ile kurumlar yedeklerini servis sağlayıcı bünyesine gönderiyor. Böylelikle yedekleri farklı bir yerde saklanabiliyor. Veeam Cloud Connect mimarisinde tüm yönetim son kullanıcıdadır. Kullanıcı yedeklerini silmesi durumuna Veeam Insider Protection denilen entegrasyon ile silinen yedekler belirli bir süre daha saklanır ve böyle bir surumda servis sağlayıcı veriyi geri yükler. Bu özellik bir çok servis sağlayıcı tarafından kullanılır.

Veeam Backup and Replication V11 ile beraber güçlendirilmiş Linux kaynakları kullanıma sunuldu. Bu çözümde yedeklenen veriler güvenli bir alanda silinmeye karşı koruma altındadır. Yedeklenen veriler belirlenen güvenli alanda saklanır. Bu alan dahilinde saklanan veriler için koruma süresi dahilinde silinmezlik ve değişmezlik garanti edilir. Kurum Ransomware saldırısına uğraması durumunda verileri silinemez ve her silinme denemesine ekrana bu verinin silinemeyeceği bilgisi verilir.

Zed Teknoloji çözümleri dahilinde kullanıcılar Cloud Connect ile Zed bünyesindeki veri merkezinde güvenli olarak verilerini saklanmaktadır. Opsiyonel olarak sunulan Immutable çözümü ile yedeklerinizin silinmezliği garanti edilir. Ransomware saldırısına uğrayan kurumlarda saldırganların ilk hedefi olan yedekler Cloud Connect Immutable çözümü ile veriler değişmeden güvenli olarak saklanabilmektedir.