Hakkımızda Hizmetlerimiz Referanslarımız İş Ortaklarımız Kaynaklar İletişim
4 Mart 2023

VMware vSphere 8 Yenilikleri ve vSphere 7 ile Farkları

Altuğ Kalavak

VMware vSphere 8, VMware EXPLORE’da duyuruldu. VMware vSphere 8, önemli sayıda iyileştirmeyi de beraberinde getirdi. VMware’in her büyük sürüm geçişinde durum yine değişmedi.

  • VM başına vGPU sayısı 4’ten 8’e çıkarıldı.
  • Lifecycle Manager artık 1000 host yönetebilir.
  • Artık bir cluster’da 10.000 VM yönetebilirsiniz. Bu sayı daha önce 8.000 VM’di.
  • Her ESXi host’da artık her biri 32 adede kadar VMDirectPath IO aygıtı olabilir.




RESOURCE MANAGEMENT IMPROVEMENTS
DRS and Persistent Memory
vSphere 8’de DRS (using persistent memory) iş yüklerinin memory’sini daha iyi anlamaya olanak tanır. Bu, DRS’in performansı veya kaynak kullanımını etkilemeden VM’lerin host’lara daha akıllı bir şekilde yerleştirmesini sağlar.



vSPHERE 8 SECURITY
vSphere 8’de bir dizi önemli güvenlik iyileştirmesi de geldi.

  • SGX’te iyileştirmeler.
  • vSphere 8 yalnızca TLS 1.2 ve üstünü destekleyecektir. (Artık eski TLS sürüm desteği yok)
  • Güvenilmeyen ikili dosyalar varsayılan olarak engellenir.
  • ESXi host’larda belirli bir zaman aşımından sonra SSH otomatik olarak devre dışı bırakılacak.


vSPHERE LIFECYLE MANAGEMENT
Depreciation of Update Manager (VUM)

Güncelleme Yöneticisi (VUM), vSphere 8’de hala destekleniyor olsa da vSphere’in sonraki sürümlerinde artık desteklenmeyecektir.

Staging Cluster Images

Tıpkı VUM baselines’da olduğu gibi, artık cluster image stage ile ESXi host hazırlamak mümkün. Bu, ESXi host’larda iyileştirme süresini önemli ölçüde hızlandıracak. Cluster içindeki tüm host’ları tek bir tıkla stage edebileceğiz. Ayrıca, host’ların maintanence mode’da olmasına gerek kalmadı.



Parallel Remediation

Bir seferde bir host güncellemek yerine, artık vSphere 8’de ESXi host’ları paralel olarak remediate etmek mümkün. Remediation’dan önce tüm hostl’ar yönetici tarafından maintanence moda’a alınır. Lifecycle Manager’ın tüm hostları bakım moduna alabileceği default değer 10’dur.



ENHANCED RECOVERY OF vCENTER
Eğer vCenter sunucusu yedekten geri yüklenirse ve bu arada çok sayıda vCenter düzeyinde değişiklik olursa cluster yapılandırması geri alınır. Örnek olarak, bir cluster’a bir ESXi host eklerseniz ve ardından vCenter’ı host’a eklenmeden önceki bir süreye geri yüklerseniz, bu kafa karıştırıcı olabilir.

vSphere 8’deki vCenter Server’ın yeni sürümü ile cluster “source of truth” haline geliyor. Bu örnekte, vCenter Sunucusu geri yüklenir ve önyükleme sırasında cluster’ları yeni (veya mevcut olmayan) ESXi host’ları için sorgular. Cluster daha sonra vCenter sunucusunu gerçek zamanlı cluster durumuyla güncelleyecektir.

GUEST OPERATING SYSTEMS
Virtual Hardware Version 20

vSphere 8 ile birlikte Hardware Version 20 geldi.

Virtualization Hardware

  • Support for the latest Intel and AMD CPUs
  • Device Virtualization Extensions
  • Support up to 32 DirectPathIO devices


Guest Services for Applications

  • vSphere Datasets
  • Application Aware Migrations
  • Latest Guest OS Support


Performance and Scale

  • Support for up to 8 vGPU devices
  • Device Groups
  • High Latency Sensitivity with Hyperthreading


MIGRATION AWARE APPLICATIONS
Geçmişte, belirli uygulama türleri, özellikle zamana duyarlı, VOIP veya kümelenmiş uygulamalar vMotion ile iyi çalışmıyordu.

Uygulamalar artık vMotion farkında olacak şekilde yazılabilir. Örneğin, uygulamalar bir vMotion başlamadan önce hizmetlerin durdurulması ve daha sonra yeniden devam ettirilmesi için yazılabilir. Alternatif olarak, uygulama başka bir cluster üyesine yük devredebilir ve vMotion işleminin başlamasını bir noktaya kadar geciktirebilir.

LATENCEY SENSITIVE APPLICATIONS
Son birkaç büyük sürüm için latency sensitivity seçenekleri olmuştu. Bu sürümde, CPU tarafında latency’ye duyarlı uygulamaları geliştirmek için önemli çalışmalar yapılmıştır.

vCPU’lar artık CPU’daki (etkinleştirildiğinde) aynı fiziksel hyper-threaded core planlanıyor. Bunun için HW versiyonunun 20 olması gereklidir ve VM ayarları aracılığıyla kolayca yapılandırılabilir.



vNUMA CONFIGURATION AND VISUALIZATION
vSphere 8’de vNUMA ile ilgili seçenekler vSphere UI’da yapılandırılabilir. Ayrıca doğrudan vSphere kullanıcı arayüzünde kullanışlı bir vNUMA görselleştirmesi vardır. Bu özellik için HW versiyonu 20 olmalıdır.



vSphere 8 kullanıcı arayüzündeki vNUMA seçenekleri.



vSphere 8’de Yeni vNUMA arayüz görünümü.